JAKARTA - Aandelen van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda zijn vrijdag bij hun debuut op de beurs in Jakarta flink in waarde gedaald. De koers van het fonds kelderde met 23 procent bij aanvang van de aandelenhandel, meldde de Britse krant Financial Times.

Analisten denken dat het aandeel voor een te hoge prijs is geïntroduceerd. Halverwege de handelsdag lag de prijs 17 procent beneden de introductieprijs, op 620 roepia, na eerder op 580 roepia te hebben gestaan.

De analisten vrezen dat dit gevolgen zal hebben voor de introductieprijs bij de beursgang van andere Indonesische staatsbedrijven die op het punt staan te worden geprivatiseerd.

Topman Emirsyah Satar van Garuda wijt de koersdaling aan de slechte marktcondities. Niettemin noemde hij de beursgang een succes nu op de eerste handelsdag al 524 miljoen dollar is opgehaald om de modernisering en uitbreidingsplannen van de luchtvaartmaatschappij mee te financieren.

Satar omschreef de beursnotering als een historische gebeurtenis en een grote uitdaging voor het bedrijf.

Inschrijvingen

Volgens het ministerie voor de staatsbedrijven waren 3 miljard van de 6,33 miljard geplaatste aandelen al verhandeld via inschrijvingen. Een groot deel van de geplaatste aandelen is echter nog niet verhandeld ondanks een introductieprijs van 750 roepia.

Bankiers hadden een prijs van 580 tot 800 roepia geadviseerd, maar de Indonesische overheid hield vast aan een indicatief hogere prijs van 750 tot 1000 roepia. Analisten denken dat buitenlandse beleggers deze prijsrange te hoog vonden.