VELSEN - Papierproducent Crown Van Gelder (CVG) krijgt per 12 mei een nieuwe bestuursvoorzitter.

De huidige topman Mees Hartvelt, maakt gebruik van een regeling voor vervroegde uittreding en wordt opgevolgd door Miklas Dronkers. Dat heeft CVG vrijdag bekendgemaakt.

De 44-jarige Dronkers werkt al sinds 1991 bij CVG en werd in 2009 benoemd tot operationeel directeur.

De ondernemingsraad van CVG heeft al positief gereageerd op de voorgenomen benoeming van Dronkers. De aandeelhouders kunnen zich tijdens de komende algemene vergadering over de opvolging uitspreken.

Jaarcijfers

CVG publiceerde ook de definitieve jaarcijfers, die niet verschilden van de voorlopige resultaten die op 27 januari naar buiten kwamen.

Het nettoverlies, inclusief een last van 11,2 miljoen euro, bedroeg 12,8 miljoen euro. In 2009 werd nog een winst geboekt van 4,6 miljoen euro. De omzet steeg van bijna 145 miljoen naar 161 miljoen euro. CVG keert geen dividend uit over 2010.

CVG kampt al jaren met overcapaciteit in de sector en een verschuiving van papier naar digitale toepassingen. Het bedrijf houdt daarom de strategie tegen het licht. CVG wil de productie in het segement New Business Development (NBD) flink opvoeren, naar 150.000 ton in 2016. Vorig jaar was de afzet in deze markt 52.000 ton.

Orders

CVG heeft nog voldoende orders om dit jaar de beoogde totale afzet en productie van 215.000 ton te halen. Desondanks stemmen de signalen uit de markt somber.

Het bedrijf verwacht dat de markt voor de belangrijkste grondstof van papier, celstof, voorlopig krap zal blijven. ''In de nabije toekomst zal geen nieuwe pulpproductiecapaciteit in gebruik worden genomen. In combinatie met de aanhoudend sterke vraag uit Azië, worden er geen grote prijsverlagingen van celstof verwacht'', aldus CVG.

De prijs van celstof is in 2010 ten opzichte van 2009 met meer dan 50 procent gestegen. CVG voerde zijn verkoopprijzen met meer dan 6 procent op, maar dat bleek onvoldoende om de hogere celstofkosten te compenseren.