AMSTERDAM - Diervoerproducent Nutreco heeft de resultaten afgelopen jaar sterk zien stijgen. Het bedrijf heeft ook vertrouwen in het komende jaar, maar deed daarover donderdag bij de publicatie van de jaarcijfers geen concrete voorspelling.

In 2010 groeide de omzet van Nutreco met 9,5 procent tot 4,94 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) voor bijzondere posten nam met 27 procent toe tot 222,5 miljoen euro.

Daarmee overtrof het de gemiddelde verwachtingen van analisten, die hadden ingezet op een resultaat van 207 miljoen euro bij een omzet van 4,87 miljard euro.

Winst

Het bedrijfsresultaat overtrof ook de eigen doelsteling van Nutreco. Eind vorig jaar voorspelde het bedrijf een toename met circa 25 procent. De nettowinst steeg met ruim een vijfde tot 113 miljoen euro en was daarmee iets lager dan het door analisten voorspelde bedrag van 128 miljoen euro.

Het bedrijf zag de omzet afgelopen jaar in alle segmenten stijgen, behalve bij het onderdeel Vlees. De sterkste groei werd gerealiseerd door de divisie Visvoer, die dankzij sterke reultaten in Noorwegen het bedrijfsresultaat naar een recordniveau wist te stuwen.

Grondstoffen

De omzetstijging dankte Nutreco voor een deel aan de doorberekening van hogere grondstofprijzen aan afnemers. Ook acquisities gaven de verkopen een duwtje in de rug. Zo nam het concern afgelopen jaar onder meer de mengvoeractiviteiten over van Cargill in Portugal en Spanje en werden nieuwe visvoeractiviteiten aangekocht in Vietnam.

Nutreco gaat komend jaar actief op zoek naar uitbreiding op agrarische markten in opkomende landen als China, Brazilië en Rusland. Op de thuismarkten in Europa en Noord-Amerika richt het zich op de ontwikkeling van duurzame bedrijfsactiviteiten. Met visvoer wil het bedrijf nieuwe markten betreden in Azië en Latijns-Amerika.

Trots

Bestuursvoorzitter Wout Dekker gaf in een verklaring aan trots te zijn op de resultaten in het afgelopen jaar. ''De uitstekende resultaten over 2010 en onze sterke balans geven ons alle vertrouwen in een succesvolle uitvoering van onze strategie in 2011 en de jaren daarna'', voegde hij eraan toe.

Nutreco kondigde donderdag ook aan dat financieel directeur Cees van Rijn eind september met pensioen gaat. Het bedrijf stelt de aandeelhouders voor om Gosse Boon als zijn opvolger te benoemen.