NEW YORK - De beursgiganten NYSE Euronext en Deutsche Börse willen fuseren. Dat maakten beide partijen woensdag bekend nadat de handel in de twee bedrijven tijdelijk stil was gelegd.

De bedrijven benadrukken in een verklaring dat er nog geen overeenkomst is getekend. De nieuwe combinatie zou het grootste beursplatform worden gemeten naar omzet en winst en krijgt een gedeeld hoofdkantoor in New York en in Frankfurt. De beurswaarde wordt nog wel overtroffen door de beurs van Hong Kong.

Deutsche Börse wordt met ongeveer 60 procent van de aandelen de dominante partij. Het voorzitterschap komt dan ook in handen van Reto Francioni, de huidige bestuursvoorzitter van Deutsche Börse. De fusie zou een kostenbesparing opleveren van ongeveer 300 miljoen euro. 

Overname

In 2008 liepen fusiegesprekken tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse nog spaak omdat de Amerikaanse overheid een overname vreesde door het Duitse concern.

De beurzen zeggen ook tegenwicht te zullen bieden aan alternatieve handelsplatformen "die minder transparant werken en met veel minder toezicht te maken hebben".

Londen

NYSE Euronext ontstond in 2007, na het samengaan van de Amerikaanse beurs NYSE met zijn Europese branchegenoot Euronext. Het Europees-Amerikaanse beurshuis bestaat, behalve uit Euronext Amsterdam, onder meer uit beurzen in Brussel, Lissabon, Parijs, New York, Chicago en San Francisco.

Deutsche Börse, met hoofdkantoor in Frankfurt en met de DAX als belangrijkste index, ging in 2001 naar de beurs.