STOCKHOLM - De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS heeft in het vierde kwartaal een groter dan verwacht verlies geleden.

Maar het noodlijdende vervoerbedrijf hoopt in 2011 dankzij herstel van de markt en een grootscheepse reorganisatie uit de verliezen te komen, zo maakte het woensdag bekend.

Het verlies voor belasting kromp tot 464 miljoen kroon (53 miljoen euro), vergeleken met 1,52 miljard kroon in dezelfde periode een jaar eerder. Maar analisten gingen uit van een scherpere reductie tot 174 miljoen kroon.

SAS

SAS heeft de laatste jaren zwaar in de kosten moeten snijden. De luchtvaartmaatschappij, voor de helft eigendom van Zweden, Denemarken en Noorwegen, zegt inmiddels het grootste deel van de 7,8 miljard kroon aan kostenbesparingen te hebben gerealiseerd.

SAS, dat al jaren de concurrentie voelt van prijsvechters, zou volgens aanhoudende geruchten een overnamekandidaat zijn voor een Europese luchtvaartmaatschppij zoals het Duitse Lufthansa. Noorwegen en Denemarken lieten vorige maand weten te overwegen hun aandelen in het bedrijf te verkopen.

SAS heeft eerder gezegd zichzelf op de langere termijn te zien als onderdeel in een groter geheel. Maar Lufthansa zei begin februari voorlopig geen interesse te hebben in SAS.