YOKOHAMA - De Japanse autofabrikant Nissan Motor heeft de winst in het afgelopen kwartaal met ruim driekwart omhoog zien schieten en heeft de winstverwachting voor heel het boekjaar naar boven bijgesteld.

Dat heeft het concern, voor ongeveer 43 procent in handen van het Franse Renault, woensdag bekendgemaakt.

Sterke verkopen in China maakten de zwakke vraag op de thuismarkt en het negatieve effect van de dure yen meer dan goed. De nettowinst in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat loopt tot eind december, kwam uit op 80,1 miljard yen (715 miljoen euro).

Dat was ver boven de verwachtingen van analisten die gemiddeld uitgingen van een winst van 58,8 miljard yen.

Winst

Nissan, na Toyota de grootste autofabrikant in Japan, verwacht dat de winst over heel het boekjaar uitkomt op 315 miljard yen. Eerder ging het bedrijf uit van 270 miljard yen. Aartsrivalen Honda en Toyota gingen Nissan eerder dit jaar al voor met het opschroeven van de winstverwachtingen.

Nissan verkocht vorig jaar wereldwijd een recordaantal auto's van 4,08 miljoen, een stijging van 15 procent. Daarmee bracht het bedrijf voor het eerst sinds 2005 meer auto's aan de man dan concurrent Honda.

China

Een kwart van de Nissans werden in China verkocht, de belangrijkste afzetmarkt voor de onderneming. Voor dit jaar voorspelt het bedrijf 1,15 miljoen auto's te verkopen in China.

Ook in de Verenigde Staten deed Nissan het vorig jaar beter dan zijn Japanse concurrenten. Dat wordt dit jaar mogelijk lastiger omdat Toyota en Honda met vernieuwde modellen van respectievelijk de Camry en Civic op de markt komen.