LONDEN - De London Stock Exchange (LSE) wil de Canadese beurs Toronto Stock Exchange overnemen. Dat hebben de beursbedrijven woensdag bekendgemaakt.

Door het samengaan ontstaat de op drie na grootste effectenmarkt ter wereld, waar vooral veel aandelen van grondstoffen- en mijnbedrijven worden verhandeld.

De overname wordt volledig gefinancierd met aandelen. Aandeelhouders van de Londense effectenbeurs LSE ontvangen 55 procent van de aandelen van het gecombineerde bedrijf. De waarde van de Canadese beurs komt daarmee uit op 3,2 miljard dollar.

Rolet

Het nieuwe bedrijf zal worden geleid door Xavier Rolet, de huidige topman van LSE. De gecombineerde marktwaarde van de beursbedrijven bedraagt 6,8 miljard dollar (5 miljard euro).

''Dit is een ontzettende spannende fusie met aanzienlijke groeimogelijkheden. Wij creëren de grootste handelsplaats ter wereld voor natuurlijke grondstoffen en energie, als ook voor kleine- middelgrote- en groeibedrijven'', aldus Rolet. In termen van aantal genoteerde ondernemingen wordt de groep de grootste ter wereld, met in totaal meer dan 6700 beursnoteringen.

Concurrentie

Volgens marktkenners is de deal, die nog moet worden goedgekeurd door de Canadese autoriteiten, ingegeven om de concurrentie het hoofd te bieden. De Londense beurs, die ook eigenaar is van de Italiaanse effectenbeurs, wil zijn positie verstevigen tegenover Europese concurrenten als Euronext en Deutsche Börse.

LSE heeft de laatste jaren marktaandeel moeten inboeten aan nieuwe alternatieve handelsplatformen. Deutsche Börse heeft in het verleden tevergeefs tot drie keer toe geprobeerd LSE in te lijven.

De Britse beurs verwacht dat het samengaan met Toronto jaarlijks 35 miljoen pond aan kostenbesparingen oplevert. Bestuursvoorzitter Rolet verwacht dat de transactie in de tweede helft van dit jaar wordt afgerond.