TOKIO - De dinsdag bekendgemaakte renteverhoging in China, bedoeld om oververhitting van de economie te vermijden, zette de Aziatische aandelenbeurzen woensdag onder druk.

Het was de derde renteverhoging in vier maanden en marktkenners verwachten op korte termijn nog meer ingrepen.

De Nikkei in Tokio, die dinsdag nog de hoogste stand in negen maanden bereikte, daalde woensdag 0,2 procent tot 10.617,83 punten. Toyota was een van de weinige uitblinkers met een winst van ruim 5 procent nadat de Japanse autofabrikant de winstverwachting voor dit boekjaar had verhoogd.

Huyndai

In Seoul ging Toyota's branchegenoot Hyundai 2,8 procent omlaag. Het aandeel was een van de sterkste dalers in de Kospi-index die 1,2 procent daalde. De All Ordinaries in Sydney won 0,2 procent dankzij de financiële sector. Die trok zich op aan goede halfjaarcijfers van Commonwealth Bank of Australia.

In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel 1,1 procent lager, ondanks tegenwicht van de bank HSBC (plus 0,8 procent) en verzekeraar Ping An (plus 1,2 procent) aan verliezen tot bijna 4 procent voor projectontwikkelaars Sino Land en Sun Hung Kai Properties.