AMSTERDAM - De aandelenbeurzen in Europa sloten woensdag lager. Na een richtingloze ochtend werd in de middag duidelijk de weg omlaag gekozen, na opmerkingen van voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank (Fed).

De hoofdindex in Amsterdam sloot de dag 0,5 procent lager af op 369,18 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot een slotstand van 651,53 punten.De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,6 procent. De DAX-index in Frankfurt eindigde vlak.

Bernanke stelde onder meer dat de Amerikaanse werkloosheid, ondanks de aantrekkende economie, nog steeds op een hoog niveau blijft. Hij maakt zich dan ook vooral zorgen over het bijzonder trage herstel van de arbeidsmarkt. Hij zei verder te verwachten dat de inflatie in het land stabiel blijft.

ING

In Amsterdam verloor bankverzekeraar ING 1,4 procent en was daarmee na staalconcern ArcelorMittal (min 1,8 procent) de sterkste daler van de hoofdindex.

In Londen noteerden BP en GlaxoSmithKline ex-dividend, waardoor ze flink lager koersten. BP daalde 1,7 procent, GlaxoSmithKline verloor 2,1 procent.

LSE

London Stock Exchange (LSE) was de uitblinker in Londen nadat het beursbedrijf bekend had gemaakt overnamegesprekken te voeren met de Canadese branchegenoot in Toronto. Het aandeel LSE won uiteindelijk 3,1 procent.

Ander fusienieuws was er van NYSE Euronext. Het Europees-Amerikaanse beurshuis kondigde aan dat het verregaande fusiegesprekken voert met Deutsche Börse.

Reckitt

Kwartaalcijfers waren er onder meer van Reckitt Benckiser. De concurrent van Unilever voerde de winst in het vierde kwartaal met 14 procent op tot 69 pence per aandeel. Dat was lager dan zowel de eigen verwachting van 73,7 pence als de door analisten beoogde 72,2 pence. Het aandeel verloor 5,1 procent.

Farmaceut Sanofi-Aventis kon evenmin bekoren, ondanks iets beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal. Beleggers reageerden teleurgesteld op het gebrek aan concreet nieuws over de beoogde overname van het Amerikaanse Genzyme voor bijna 20 miljard dollar. Sanofi-Aventis verloor in Parijs 1,6 procent.

De euro was woensdagmiddag 1,3685 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.