NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben dinsdag na een aarzelend begin hun opmars voortgezet. Een renteverhoging in China dreigde even roet in het eten te gooien, maar goede verkoopcijfers van fastfoodketen McDonald's stuwden de koersen.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de dag af op 12.233,15 punten, een winst van 0,6 procent.

De breed samengestelde S&P 500-index steeg 0,4 procent tot 1324,57 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 2797,05 punten.

Een renteverhoging van China zorgde bij opening van de handel in Wall Street nog voor lichte verliezen op de S&P 500-index en de technologiebeurs Nasdaq.

Derde maal

Om de inflatie te beteugelen verhoogde de centrale bank van China de rentetarieven dinsdag voor de derde maal in vier maanden tijd. De rente steeg met een kwart procentpunt naar 6,06 procent.

Maar de markt reageerde niet zo negatief als bij voorgaande verhogingen en al gauw vertoonden de koersen weer een opgaande lijn.

Grootste stijger

Grootste stijger op de Dow was McDonald's. De wereldwijde omzet van de fastfoodrestaurants in januari overtrof de verwachtingen. Het aandeel McDonald's steeg 3,25 procent.

''De markt realiseert zich dat de renteverhoging wel belangrijk is, maar dat bedrijfsresultaten als die van McDonald's de koersen laten stijgen'', aldus een belegger uit New Jersey.

Het Chinese besluit drukte wel op energiegerelateerde fondsen. Exxon Mobil verloor 0,75 procent en was daarmee de grootste daler.

Euro

De euro noteerde bij sluiting van Wall Street 1,3633 dollar. Aan het einde van de handel in Europa stond de Europese munt op 1,3685 dollar.