HANNOVER - Autoproducent Volkswagen betaalt het personeel in zijn Duitse fabrieken dit jaar ruim 3 procent meer loon. Dat maakten de grootste autobouwer van Europa en vakbond IG Metall dinsdag bekend.

Volkswagen kwam de loonsverhoging maandagnacht overeen met de vakbond. IG Metall stelde eerder een looneis van 6 procent en verwierp vrijdag een voorstel voor een loonsverhoging van 2,9 procent.

Volkswagen krikt de salarissen nu per 1 mei met 3,2 procent op en keert aan alle werknemers een eenmalige bonus uit van 1 procent van het jaarsalaris.

Opleving

De loonsverhoging voor de circa 100.000 werknemers van Volkswagen wordt gezien als indicatie voor de ontwikkelingen in andere delen van de Duitse industrie. Die herstelde vorig jaar sterk van de diepe recessie en stond daarmee aan de basis van de onverwacht snelle opleving van de Duitse economie.

Veel economen juichen loonsverhogingen in Duitsland toe, omdat die kunnen helpen om Europa's grootste economie minder afhankelijk te maken van de export.

Groei

Met hogere lonen hebben consumenten meer te besteden en kunnen ze een grotere bijdrage leveren aan de economische groei. Dat kan ook een stimulans geven aan andere Europese landen, als de groeiende consumptie ze in staat stelt om meer producten naar Duitsland te exporteren.

Anderen waarschuwen echter voor de gevolgen van loonsverhogingen voor de inflatie. Zij vrezen een zogeheten loonprijsspiraal, waarbij de hogere lonen de toch al stijgende inflatie verder aanjagen.