ZALTBOMMEL - Softwarebedrijf Qurius is exclusieve gesprekken aangegegaan met de Franse branchegenoot Prodware die zouden kunnen uitmonden in een overname.

Dat heeft een woordvoerder van Qurius dinsdag gemeld. Prodware heeft alvast een flink belang in Qurius genomen, dat 11 miljoen nieuwe aandelen zal uitgeven aan de Franse onderneming. Huidige aandeelhouders kunnen niet op de emissie inschrijven.

De uit te geven aandelen vertegenwoordigen ongeveer 10 procent van het totaal geplaatste aandelenkapitaal. Volgens Qurius wordt de vermogenspositie van het bedrijf met de uitgifte van de aandelen met 2,5 miljoen euro versterkt.

''De aandelenuitgifte is een manier om ons aan elkaar te verbinden'', aldus woordvoerder Geerd Schlangen van Qurius.

Gesprekken

Schlangen benadrukt dat een overname niet het noodzakelijke gevolg is van de gesprekken met Prodware. ''Het doel is 'good business' te doen. Het zou kunnen dat het beter gaat met twee aparte bedrijven. Maar wij sluiten niets uit.''

De uitkomst van de gesprekken met Prodware zal binnen zeven maanden met de aandeelhouders worden gedeeld, zo lieten de ondernemingen weten.

Bundelen

Qurius en Prodware kijken nu in ieder geval al naar alle mogelijke manieren om samen te werken en activiteiten te bundelen. ''Wij pakken alvast wat laaghangend fruit'', aldus Schlangen. ''Meer samenwerking begint vandaag.''

Een samenwerking tussen Qurius en Prodware sluit volgens de Nederlandse softwareleverancier perfect aan bij de strategie. Krachtige internationale spelers zijn nodig om via sterke lokale organisaties diensten te bieden aan klanten.

Samen hebben de bedrijven circa 16.000 mensen in dienst die klanten bedienen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Qurius en Prodware hebben samen een omzet van circa 200 miljoen euro.

Resultaat

Qurius meldde dinsdag ook over 2010 een bedrijsresultaat (ebit) van 3,2 miljoen euro te verwachten. Dat is inclusief 3,7 miljoen euro aan herstructureringskosten.

Volgens het bedrijf zijn in 2010 de essentiële reorganisaties afgerond die Qurius in 2011 weer winstgevend zullen maken. Qurius komt in maart met cijfers over vorig jaar naar buiten.