TOKIO - De Japanse autofabrikant Toyota heeft de winst in het afgelopen kwartaal met bijna de helft zien dalen door tegenvallende verkopen op de thuismarkt en de dure yen.

Desondanks heeft het concern zijn winstverwachting voor heel het boekjaar, dat loopt tot eind maart, naar boven bijgesteld.

Toyota voorziet nu dat de operationele winst dit jaar uitkomt op 550 miljard yen (4,9 miljard euro). Eerder ging de grootste autoproducent ter wereld uit van een winst van 380 miljard yen.

Ook de verwachting voor de wereldwijde autoverkopen werden licht opgeschroefd. Toyota verwacht dat de totale verkopen uitkomen op 7,48 miljoen, vergeleken met een eerdere verwachting van 7,41 miljoen.

Winst

De winst in het afgelopen derde kwartaal daalde van 189,1 miljard yen in de periode een jaar eerder tot 99,07 miljard yen. Japanse exporteurs kampen steeds meer met de stijgende koers van de Japanse munteenheid ten opzichte van de dollar.

Daardoor kunnen zij minder concurrerend zijn. Ongeveer de helft van de auto's die Toyota vorig jaar in Japan heeft geproduceerd had een exportbestemming.

Thuismarkt

Toyota verwacht dat de autoverkopen in Japan in het huidige boekjaar uitkomen op 2,02 miljoen. ''Vergeleken met andere Japanse autofabrikanten is Toyota sterker afhankelijk van de thuismarkt. Daardoor heeft het concern meer last van de trage economische groei in het land'', stelt een Japanse analist.