CAIRO - De Egyptische pond verloor maandag verder terrein ten opzichte van de dollar. Toch bleek de munt weerbaarder dan sommige mensen hadden verwacht, mogelijk dankzij interventie door staatsbanken.

Het was de tweede dag op rij dat banken weer open waren en er weer gehandeld werd in de Egyptische munt, na een sluiting van een week.

De Egyptische pond bereikte maandag een niveau van 5,95 pond per dollar, een daling van 0,4 procent ten opzichte van zondag en van 1,7 procent ten opzichte van het niveau voor de banksluitingen.

Handelaren zeiden dat staatsbanken leken in te grijpen op de valutamarkt door dollars te verkopen, in ruil voor de lokale munt. Dit bericht is echter niet bevestigd.

Stabiel

''De situatie is stabiel. Er is geen interventie geweest door de centrale bank. Ik denk niet dat dat gebeurt voordat de pond een niveau van 6,10 tot 6,20 per dollar bereikt'', zei een handelaar in Caïro.

De centrale bank verkleinde de geplande veiling van Egyptische schuldpapieren met 2 miljard Egyptische pond (248 miljoen euro) tot 13 miljard pond (1,6 miljard euro). Een beperkte vraag leek hiervan de oorzaak. De gemiddelde rente steeg van 9,5 procent voor de sluiting van de banken tot ruim 11 procent.

De heropening van de Egyptische beurs staat gepland voor komende zondag, zo werd maandag bekendgemaakt. De aandelenmarkt is sinds 27 januari gesloten vanwege de onlusten.