AMSTERDAM – De Finse telefoonmaker Nokia gaat een flink deel van de directie ontslaan en een aantal topmannen vervangen.

Dat schrijven diverse buitenlandse media op basis van verschillende anonieme bronnen binnen het bedrijf.

Onder meer de verantwoordelijken voor de afdelingen research & development en operating systems zouden vervangen worden, weet the Wall Street Journal. Het Duitse blad Wirtschaftwoche meldt bovendien dat Mary McDowell, hoofd van de mobiele afdeling, en Niklas Savander, hoofd van de markets-afdeling, ontslagen zullen worden.

Marktaandeel

Nokia kampt sinds enkele maanden met een daling wat betreft het marktaandeel op de mobiele markt. Blackberry, iPhone en smartphones uitgerust met Android snoepen aandeel van Nokia af. Het Finse bedrijf werd in het vierde kwartaal zelfs door Android voorbijgestreefd als marktleider.

Nokia zal vrijdag in Londen de veranderingen bekendmaken, aldus de bronnen. Om het tij te keren koos het Finse bedrijf afgelopen september voor het eerst een buitenlandse CEO, de van Microsoft afkomstige Stephen Elop. De ontslagen zouden de eerste echte maatregel van Elop zijn.