AMSTERDAM – Dockwise heeft het Koreaanse bedrijf Hyundai Heavy Industries (HHI) uitgekozen voor de bouw van zijn ‘superschip’, een zogenoemd Type-0 vaartuig. Dat maakt de maritiem dienstverlener maandag bekend.

Het nieuwe schip zal met een capaciteit van meer dan 110.000 ton en een afmeting van 275 bij 70 meter groter zijn dan het huidige grootste vaartuig van Dockwise, de Blue Marlin. Deze heeft een capaciteit van 73.000 ton.

Het project kost in totaal 240 miljoen dollar (ongeveer 176 miljoen euro). Ongeveer 45 procent hiervan wordt dit jaar afgelost, de resterende 55 procent volgend jaar. Het superschip zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2012 afgeleverd worden.

Duurder

In november 2010 rekende Dockwise er nog op dat de bouw van het nieuwe schip bij benadering 200 miljoen dollar zou gaan kosten. Het project valt dus 40 miljoen dollar duurder uit dan geraamd.

Vooruitlopend op de investering haalde het concern eind vorig jaar 100 miljoen dollar op met de uitgifte van nieuwe aandelen. Ook verhoogde het bedrijf een kredietfaciliteit.

Omzet

“We zijn aangemoedigd door de reacties van onze klanten, toen we onze investering aankondigden”, zegt Dockwise-topman André Goedée in een toelichting. “We verwachten nu dat de omzet van het nieuwe schip gedurende het eerste jaar onze eerdere verwachtingen zal overtreffen.”

De keuze is volgens Goedée op Hyundai gevallen vanwege de “budgettaire capaciteiten en snelheid van leveren”.