AMSTERDAM - De aandelenbeurzen in Europa sloten maandag met stevige winst. De stemming onder beleggers was opperbest. De Amsterdamse AEX-index eindigde op de hoogste stand van dit jaar en noteerde gedurende de middag zelfs kort boven de 370 punten.

De hoofdindex in Amsterdam sloot de dag 4,34 punten hoger af op 369,85 punten. Een winst van 1,2 procent. De MidKap-index kreeg er 1,6 procent bij en noteerde 653,33 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er 0,9 tot 1,1 procent bij.

Goede geluiden over de wereldeconomie liggen aan de basis van het optimisme, denkt beleggingsstrateg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. ''De economische cijfers van de afgelopen tijd waren vrij goed. Beleggers krijgen meer vertrouwen in de economie.''

Een tegenvallend cijfer over de orderontvangst in Duitsland had nauwelijks effect op de gunstige stemming. De Duitse industrie ontving in december 3,4 procent minder orders dan een maand eerder. De daling viel aanzienlijk sterker uit dan verwacht.

TomTom

TomTom stal de show in de AEX-index. De producent van navigatieapparatuur boekte een winst van 4,9 procent. Het aandeel werd op de kooplijst van UBS gezet.

Het van staalconcern ArcelorMittal afgesplitste roestvrijstaalbedrijf Aperam was de op een na sterkste stijger in de AEX met een winst van 4,6 procent. Exane BNP Paribas start het volgen van het fonds met een 'outperform'-advies.

Andere opvallende stijgers in de AEX waren onder meer Air France-KLM (plus 3,6 procent), Reed Elsevier (plus 2,5 procent), ASML (plus 2,7 procent) en TNT (plus 4,2 procent).

Logica

In de MidKap ging automatiseerder Logica 5,1 procent omhoog. Het aandeel kreeg een adviesverhoging van Numis.

Pharming won 4,2 procent. Het biotechnologiebedrijf verwacht in de loop van 2012 het middel tegen zwellingen Ruconest op de lucratieve Amerikaanse markt te introduceren.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 88,41 dollar. De euro noteerde een stand van 1,3560 dollar. Bij het sluiten van de Europese handel op vrijdag was de euro 1,3580 dollar waard.