LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Crucell is vorig jaar mede door afschrijvingen op het medicijn Quinvaxem in de rode cijfers terechtgekomen. Dat bleek maandag bij de publicatie van de jaarcijfers. Quinvaxem is een vaccincocktail dat tegen vijf kinderziektes beschermt.

Over 2010 bedroeg de omzet van Crucell 365,4 miljoen euro, 7,4 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Het operationeel verlies kwam uit op 34,3 miljoen euro. Het cijfer is fors hoger dan de eigen verwachting in het najaar, toen Crucell uitging van een operationeel verlies van 20 tot 25 miljoen euro.

In 2009 was er nog sprake van een operationele winst van 39 miljoen euro. Tegenover een nettowinst van 23,9 miljoen euro in 2009 staat er over 2010 een verlies van 27,6 miljoen euro in de boeken.

Besmetting

Crucell moest in het najaar de productie in zijn steriele productiefaciliteit in Zuid-Korea sluiten omdat deze mogelijk is besmet. Hierdoor werd de levering van onder meer Quinvaxem opgeschort. Het biotechnologiebedrijf schreef in het derde kwartaal al fors af en verlaagde de verwachtingen voor heel 2010.

Door de problemen in Zuid-Korea was er sprake van een leveringstekort van het vaccin, ook in de eerste maanden van dit jaar. Crucell verwacht desondanks sterke omzetcijfers voor het vaccin. Het bedrijf is weer volledig operationeel en Crucell verwacht 'nieuwe' leveringen binnenkort in de markt te brengen.

Johnson & Johnson

Het Leidse bedrijf zal naar verwachting worden overgenomen door het Amerikaanse Johnson & Johnson (J&J) dat 24,75 euro per aandeel Crucell overheeft. Topman Ronald Brus raadt het overnamebod sterk aan.

''Ik kijk ernaar uit dat Crucell een J&J-bedrijf wordt. De combinatie van de twee bedrijven zal ons verder helpen de groei te vergroten.''