AMSTERDAM - Het einde van de huidige rally op de wereldwijde aandelenbeurzen laat nog even op zich wachten, verwachten veel investeerders. Bedrijfscijfers blijven overwegend positief verrassen en ook macro-economische indicatoren wijzen op een verbeterende trend.

Een steeds grotere groep beleggers anticipeert vanwege de aanhoudende rally op een terugval. De S&P 500-index is sinds september al met 25 procent gestegen.

De hoge olieprijzen en de onrust in het Midden-Oosten zijn de belangrijkste factoren die roet in het eten kunnen gooien op de beurzen. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie noteerde aan het eind van de week op ongeveer 89 dollar per vat, ongeveer dezelfde stand als twee weken eerder ondanks de politieke onrust in Egypte de afgelopen tijd.

''Ik verwacht dat de rally doorzet, ondanks het trage herstel op de arbeidsmarkt'', zei een Californische beleggingsstrateeg tegen persbureau Reuters.

Werkloosheid

Vrijdag bracht de Amerikaanse regering een rapport over de arbeidsmarkt naar buiten, dat tweeledig kon worden geïnterpreteerd. Aan de ene kant lag het werkloosheidspercentage in januari met 9 procent op het laagste niveau sinds april 2009.

Aan de andere kant waren er in januari veel minder banen bij gekomen dan verwacht. Dit was volgens analisten te wijten aan de strengen winter, waardoor het aantal nieuwe banen in de bouw achterbleef.

Dun

De komende week is de agenda dun. Wat betreft macro-economische data die de handel richting kunnen geven is het consumentensentiment dat de universiteit Michigan op vrijdag waarschijnlijk de belangrijkste bepaler. Cijfers van Amerikaanse bedrijven als Cisco Systems, Disney, PepsiCo en Kraft Foods staan de komende week op de rol.

In Amsterdam trapt MidKapper BinckBank de week af met de vierdekwartaalcijfers. De internetbroker zag de handelsvolumes de afgelopen tijd verzwakken en rapporteert naar verwachting een winstdaling van ruim 20 procent. Woensdag opent AEX-fonds Air France-KLM de boeken van het derde kwartaal van het gebroken boekjaar.