AMSTERDAM - Biotechnologiebedrijven Sanofi-Aventis en Genzyme zijn nader tot elkaar gekomen en kunnen maandag al een fusie aankondigen. Dat meldt persbureau Bloomberg zondag op basis van vier bronnen bekend met de situatie.

De bronnen van het persbureau spreken over een deal met een waarde van 74 dollar per aandeel. Daarmee komt de totale waarde van Genzyme rond de 19,2 miljard dollar te liggen.

Aandeelhouders krijgen daarbovenop extra betalingen, die afhankelijk zijn van de prestaties van een experimenteel geneesmiddel van Genzyme.

Multiple sclerose

Het medicijn Lemtrada tegen multiple sclerose moet daarvoor bepaalde omzetdoelen halen. De bronnen reppen van een beginwaarde rond de 3 dollar voor die additionele betaling.

De raden van bestuur zullen volgens Bloomberg vandaag over de overname stemmen en maandag een akkoord aankondigen. Wel is Sanofi-Aventis nog bezig met het bestuderen van Genzyme en kunnen er nog wijzigingen plaatsvinden, aldus de bronnen.

Opmerkelijk

De overeenstemming is opmerkelijk, aangezien Genzyme zich van meet af aan heeft verzet tegen een overname.

In oktober vorig jaar lanceerden de Fransen een vijandig bod van 69 dollar per aandeel, dat de Amerikanen bestempelden als te laag. Zij wilden een bod tussen de 84 en 89 dollar aandeel.

Van de Europese Commissie heeft Sanofi al toestemming gekregen voor de overname.