AMSTERDAM – Tony Hayward, voormalig topman van oliemaatschappij BP, is in gesprek om een nieuwe oliemaatschappij te starten. Dat meldt the Sunday Times.

Hayward zou daarbij gesteund worden door een fonds in Abu Dhabi. Het fonds is een van de grootste ter wereld, met zo’n 800 miljard dollar in het bezit.

Volgens de bronnen is Hayward de afgelopen weken gevraagd om een nieuwe, wereldwijde olie- en gasgroep op te zetten met ‘enkele miljarden’ dollars.

Het voorstel van Abu Dhabi bevindt zich nog wel in een prille fase en Hayward beraadt zich nog op het aanbod, aldus the Sunday Times.

Onthulling

Een maand eerder onthulde de Britse zondagskrant nog dat er gesprekken gaande waren met de voormalig BP-topman over een positie in de Raad van Bestuur van 's werelds grootste grondstoffenhandelaar Glencore.

Andere media spraken eerder over de oprichting van een eigen energieadviesbureau.

Hayward trad in oktober af na kritiek op zijn functioneren als topman van olieconcern BP. In de dagen na de olieramp in de Golf van Mexico, waarbij elf mensen om het leven kwamen, bagatelliseerde Hayward de gevolgen van het lek voor het milieu.