AMSTERDAM – Bob Diamond, topman van de Britse bank Barclays, heeft zich de woede op de hals gehaald vanwege zijn bonus van 8 tot 9,5 miljoen pond (14,5 miljoen dollar). Dat bedrag zette hem dit weekend in het centrum van de Britse bonusdiscussie.

Diverse Britse en Amerikaanse media, waaronder the Guardian en the Financial Times, besteden aandacht aan de miljoenenbonus die de nieuwe topman van Barclays vermoedelijk ontvangt over 2010.

Daarmee voegt Diamond zich bij de best betaalde bankiers van afgelopen jaar. Collega Lloyd Blankfein van zakenbank Goldman Sachs ging naar huis met 12,6 miljoen dollar en James Gorman van Morgan Stanley met 7,4 miljoen dollar.

Veel Europese banken moeten hun resultaten over het afgelopen jaar nog bekendmaken.

Gevoelig

Het bericht komt op een gevoelig moment. Na maanden van gesprekken tussen bankiers en politici is de Britse coalitie het bijna eens over een akkoord, dat beter bekend staat onder de naam 'Merlin'.

De financiële sector zou meer geld uitlenen aan kleine bedrijven en de bonussen aan medewerkers beperken in ruil voor minder kritiek van de overheid.

Aanvallen

Vorige maand verzocht Diamond een einde te maken aan de publieke en politieke aanvallen op bankiers, die veelvuldig plaatsvinden sinds de financiële crisis in 2008 losbarstte en diverse banken overeind werden gehouden met overheidssteun.

Diamond stelde dat de periode van berouw en excuses van bankiers over was. De Amerikaan werd op 1 januari 2011 topman van Barclays, nadat hij meer dan tien jaar de investeringsbank Barclays Capital heeft gerund.

Barclays wilde niet ingaan op het bericht en stelde dat de definitieve hoogte van de bonus nog moet worden vastgesteld.