AMSTERDAM - Door drukte wat van het beursnieuws gemist? NUzakelijk zet de Amsterdamse beursweek van dag tot dag voor je op een rij.

De belangrijkste Amsterdamse graadmeter schommelde door de handelsweek. Over de week bezien wist de AEX er ruim 4 punten bij te schrijven tot een eindstand op vrijdag van 365,51 punten. De zorgen over onrusten in Egypte en diverse macrocijfers speelden een grote rol op de beurs.

Maandag

De AEX kwam de eerste handelsdag van de week nauwelijks van zijn plek en sloot 0,1 procent lager op 360,75 punten. Een aantal Nederlandse bedrijven maakte bekend de productie in Egypte stil te leggen. Aandelen van Heineken en Unilever sloten vlak.

In de AEX stond logistiek concern TNT met een koerswinst van 1,3 procent bovenin, nadat bestuursvoorzitter Peter Bakker in het weekend had herhaald dat het bedrijf niet op zoek is naar kopers voor de pakjesdivisie. Bovendien hebben maandag de vakbondsleden ingestemd met het principeakkoord over de beperking van het aantal gedwongen ontslagen.

Het aandeel Pharming sloot uiteindelijk 2,6 procent lager, maar had eerder op de handelsdag veel lager gestaan. Een half uur voor het sluiten van de beurs werd bekend dat het biotechnologiebedrijf stopt met het financieren van dochterbedrijf DNage. DNage wist geen nieuwe investeerders aan te trekken.

Dinsdag

Dinsdag sloot de beurs in Amsterdam op het hoogste niveau sinds eind september 2008, kort na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

De zorgen over de onrust in Egypte werden naar de achtergrond gedrukt door goed bedrijfsnieuws en sterke macrocijfers. De AEX-index sloot met een winst van 6,36 punten ofwel 1,8 procent op 367,11 punten.

Chipmachinefabrikant ASML noteerde een winst van 4 procent. De Duitse chipproducent Infineon verhoogde dinsdag zijn prognoses voor het lopende boekjaar, dat eind september afloopt. In de MidKap werd de toeleverancier aan de chipindustrie ASM International 3,4 procent meer waard.

De financiële fondsen zaten stevig in de lift in Europa. Bank en verzekeraar ING steeg 3,2 procent en Aegon ging 4 procent omhoog in de AEX.

Oliegerelateerde fondsen profiteerden van de sterk opgelopen olieprijs in de afgelopen dagen, hoewel de olieprijs dinsdag licht daalde tot circa 91,50 dollar per vat. Shell steeg 2,8 procent en de dienstverleners aan de oliesector SBM Offshore en Fugro wonnen tot 2,9 procent.

Softwarebedrijf HITT werd 10,4 procent meer waard na de bekendmaking van sterke cijfers. Het bedrijf zag de winst vorig jaar verzevenvoudigen tot 2,2 miljoen euro. Het is optimistisch over de ontwikkelingen in 2011 en ziet kansen voor overnames.

Woensdag

Middenin de week namen beleggers aan het Damrak een adempauze. Net als op de andere belangrijke beurzen in Europa zetten winstnemingen een rem op de verdere stijging van de koersen.

De AEX-index van de meest verhandelde fondsen aan het Damrak eindigde op de valreep 0,1 procent ofwel 0,28 punten hoger op 367,39 punten.

SBM Offshore zette in Amsterdam zijn opmars van dinsdag door. De toeleverancier aan de olie-industrie kreeg er nog eens 1,9 procent bij en stond daarmee opnieuw bovenaan de AEX.

Uitzendconcerns Randstad (plus 0,6 procent) en USG People (plus 0,9 procent) boekten voor de tweede achtereenvolgende dag winst. De Amerikaanse concurrent Manpower kwam woensdagmiddag met sterke omzetcijfers over het afgelopen kwartaal.

Beddenverkoper Beter Bed stond bovenin de index voor kleinere fondsen met een plus van 1,5 procent, nadat het bedrijf een samenwerking met online warenhuis Wehkamp had aangekondigd.

Donderdag

Donderdag toonden beleggers zich niet onder de indruk van sterke macrocijfers uit de Verenigde Staten. De AEX-index sloot 2,50 punten, ofwel 0,7 procent, lager op 364,89 punten.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte donderdagmiddag bekend dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is gedaald van meer dan 450.000 vorige week tot 415.000 in de afgelopen week. Dit was een grotere daling dan voorzien.

De Europese Centrale Bank (ECB) liet het belangrijkste rentetarief ongemoeid op 1 procent. President Jean-Claude Trichet verwacht dat de inflatie in de eurozone het merendeel van het jaar boven de 2 procent zal blijven.

Olieconcern Shell stond onderin de AEX, nadat het bedrijf tegenvallende resultaten had gepubliceerd. Shell boekte een winst, exclusief bijzondere posten, van 4,1 miljard dollar. Marktkenners rekenden echter op 4,78 miljard dollar en zetten Shell 2,2 procent lager.

De producent van consumentengoederen Unilever kwam met resultaten naar buiten die juist beter waren dan verwacht. Unilever sloot desondanks 1 procent in de min.

Vrijdag

Vrijdag sloten de effectenbeurzen in Europa zonder grote koersuitslagen. De AEX-index in Amsterdam eindigde met een winst van 0,62 punten (0,2 procent) op 365,51 punten.

Uit de Verenigde Staten kwam een belangrijk banencijfer dat tegenstrijdige signalen gaf over de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkgelegenheid in de VS groeide minder sterk dan verwacht. Daar stond tegenover dat het werkloosheidspercentage daalde naar 9 procent van 9,4 procent in december, terwijl economen uitgingen van een stijging.

Oliegerelateerde fondsen hadden last van de daling van de olieprijs. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte met 1,7 procent tot onder de 89 dollar. Shell verloor 1,8 procent, de dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore daalde 1,4 procent en bodemonderzoeker Fugro ging 0,9 procent omlaag.

Het aandeel van houtbewerker Accsys Technologies kelderde bijna 40 procent in waarde. Het bedrijf maakte een aandelenuitgifte van 200 miljoen aandelen bekend. Daarmee wil Accsys 30 miljoen euro ophalen.

Kabelaar Draka ging 3,8 procent omhoog. Draka meldde dat ruim 90 procent van de aandelen zijn aangemeld voor het bod van Prysmian. Prysmian zal het bod niet later dan 8 februari gestand doen.

Euro

De Europese munt daalde vergeleken met voorgaande week. Toen stond de munt aan het eind van de vrijdaghandel op 1,3610 dollar. Nu was de munt bij de slotbel 1,3575 dollar waard. Gedurende de handelsweek steeg de euro boven de 1,37.