AMSTERDAM – De top van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan had ruim anderhalf jaar voor de ontmaskering van meesteroplichter Bernard Madoff serieuze twijfels. Dat berichten diverse Amerikaanse media vrijdag.

Ondanks die serieuze twijfels bleef JP Morgan miljarden dollars van investeerders doorsluizen naar Madoff, schrijft the New York Times.

Dat blijkt uit documenten die openbaar werden gemaakt vanwege de rechtszaak die Irving Picard tegen JP Morgan en andere banken aanspande. Picard is de curator van Madoff en eist een schadevergoeding van 6,4 miljard dollar van JP Morgan.

The Wall Street Journal gaat verder dan andere media en stelt dat JP Morgan zelfs medeplichtig is aan de fraude.

Mails

In het rechtbankdossier zijn diverse mails te vinden, die bankmedewerkers onderling verstuurden. De eerste dateren uit 2006. Daarin stelde een bankier dat het rendement van Madoff niet overeenkwam met de resultaten van de investeringen in zijn portfolio.

Rond de zomer van 2007 waren de vermoedens van Ponzifraude doorgedrongen tot de hogere managementlagen van de zakenbank.

Miljardenzwendel

Bernard Madoff werd eind 2008 gearresteerd voor megazwendel. Beleggers wereldwijd gingen voor tientallen miljarden het schip in door de piramidespel-constructie. In 2009 werd Madoff veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar.

Hoeveel geld hij verkwanseld heeft, is niet duidelijk, maar Madoff zelf houdt het op 50 miljard dollar.