AMSTERDAM - Accsys Technologies wil 30 miljoen euro ophalen met de uitgifte van aandelen, maakt de onderneming vrijdag bekend.

Het gaat in dit verband om een zogeheten 'open offer', aldus Accsys in begeleidend persbericht. Het bedrijf wil het geld onder andere gebruiken om zijn fabriek in Arnhem uit te breiden.

In totaal worden 200 miljoen nieuwe gewone aandelen uitgegeven tegen een prijs van 0,15 euro per aandeel.

Die prijs betekent een korting van 58,9 procent op de slotkoers van 0,365 euro op donderdag 3 februari. De uitgifte in onderschreven door Numis, die samen met Matrix de uitgifte zal begeleiden. 

Reactie

Beleggers reageren negatief verrast en zetten het aandeel omstreeks 14.00 uur 36,8 procent lager op 0,24 euro.

Accsys wil maximaal 15 miljoen euro van de opbrengst gebruiken om zijn fabriek in Arnhem uit te breiden en zal de andere helft aanwenden voor de behoefte op korte termijn aan werkkapitaal en operationele kosten, zegt Chief Executive Paul Clegg in een reactie.

"We zijn zeer tevreden over deze aandelenuitgifte, omdat het betekent dat we goed gepositioneerd zijn voor de toekomst", aldus Clegg, die spreekt van een "keerpunt" voor zijn bedrijf na een periode van kostenbesparingen als gevolg van de crisis.

Omzet

Accsys maakte vrijdag ook bekend dat het in het vierde kwartaal een toenemende vraag naar Accoya- hout heeft gezien en 67 procent hogere omzet heeft geboekt.

De omzet uit de verkoop van Accoya-hout nam toe van 1,4 naar 2,4 miljoen euro. Hier zijn verkopen aan Diamond Wood niet inbegrepen. Accsys heeft tevens de operationele kosten met 13 procent teruggebracht.

In de laatste drie maanden van 2010 werden nieuwe distributieovereenkomsten gesloten in Chili, Australie, Belgie en Luxemburg. Ook tekende het bedrijf een optie-overeenkomst met Medite Europe Limited voor de ontwikkeling van Tricoya-hout.