AMSTERDAM – Fortis wilde in 2008 zijn ABN Amro-deel verkopen aan Deutsche Bank, maar werd tegengehouden door de Nederlandse autoriteiten. Dat meldt RTL Z op basis van documenten uit Wikileaks, die via een Noorse krant zijn uitgelekt.

De directeur van de Belgische centrale bank, Peter Praet, zou Nederland daarvan in een gesprek met de Amerikaanse ambassade in Brussel beschuldigd hebben.

In september 2008 werd er van alles aan gedaan om het noodlijdende Fortis overeind te houden. Een van de oplossingen was een verkoop van de ABN Amro-onderdelen die Fortis in 2007 voor veel geld had gekocht.

Olifant

Praet meldt dat de centrale bank in België Deutsche Bank op het oog had als koper, maar dat de Nederlandse autoriteiten dat tegenhielden. Volgens een Nederlandse functionaris probeerde Fortis “een Duitse olifant in het Nederlandse bed te leggen”, beschrijft RTLZ.

De directeur van de Belgische centrale bank stelt dat Nederland bang was dat Deutsche Bank door de aankoop van ABN Amro een grote Duitse concurrent zou worden voor de Nederlandse banken.

Zelf overnemen

De Nederlanders wilden de bank liever zelf overnemen en deden dat dan ook op 3 oktober 2008.

De nationalisatie van Fortis en ABN Amro leidde volgens Praet, samen met de problemen die later opkwamen bij andere Belgische banken, tot een “enorm verlies aan welvaart in België”.

Reactie

Praet zegt in een reactie tegen de nieuwszender dat de insinuatie van een mogelijk bod van Deutsche Bank op ABN Amro activa hem ‘verbaast’. Hij ontkent dan ook deze opmerkingen te hebben geuit en stelt dat Deutsche Bank nooit een bod op ABN Amro in zijn geheel heeft gedaan.

Deutsche Bank werd eerder wel genoemd als kandidaat-koper in een andere context, maar dat was vóór de financiële crisis. Fortis moest Hollandse Bank Unie, onderdeel van ABN Amro, van de hand doen van de Europese Commissie. Die overname is nooit goedgekeurd door de Nederlandse autoriteiten.