AMSTERDAM - Galapagos heeft de omzet in 2010 meer zien stijgen dan eerder aangegeven. Voor 2011 verwacht het biotechbedrijf verdere groei, ondanks beëindiging van contracten met Merck & Co. Dat meldt Galapagos vrijdag.

Op basis van voorlopige resultaten, verwacht Galapagos dat de omzet over 2010 is uitgekomen op 137 miljoen euro. "Galapagos had een zeer sterk vierde kwartaal, met een record aan inkomsten", zegt chief executive Onno van de Stolpe van Galapagos.

Hij wijst er in een telefonische toelichting op dat de guidance van het bedrijf tot dusverre uitging van een omzet van 135 miljoen euro.

Daarnaast verwacht Galapagos afgelopen jaar een positieve operationele- en nettowinst en een kaspositie van 40,4 miljoen te hebben bereikt. CEO Van de Stolpe meldt dat dit het tweede opeenvolgende jaar van winstgevendheid zou zijn.

Allianties

In 2011 ziet Galapagos de inkomsten met ten minste 10 procent stijgen tot boven de 150 miljoen euro. En ook dan zal het operationeel resultaat en de cashflow positief zijn en er nettowinst worden gemaakt, aldus de CEO.

Galapagos zal het komend jaar moeten stellen zonder allianties met het Amerikaanse Merck. De in 2008 en 2009 aangegane samenwerkingsverbanden zijn per 2010 beëindigd. "Dit heeft niks te maken met de resultaten, maar is een strategische wijziging van Merck", licht Van de Stolpe toe.

Miljoenen

Als gevolg hiervan heeft Galapagos de wereldwijde rechten op alle resultaten van de allianties met Merck teruggekregen en ontvangt 12 miljoen euro van Merck voor de in 2010 geleverde resultaten.

"In totaal hebben we 21 miljoen euro van Merck ontvangen, en hebben we 8 miljoen uitgegeven, wat betekent dat we er 13 miljoen euro aan overhouden", stelt Van de Stolpe.

Ontstekingen

De allianties die beide concerns in 2008 en 2009 zijn aangegaan hadden betrekking op medicijnontwikkeling voor stofwisselings-, cardiovasculaire- en ontstekingsziekten. Galapagos is ook allianties aangegaan met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Roche en Servier.

CEO Van de Stolpe wijst erop dat Galapagos in Europa een steeds voornamere positie in de biotechnologiesector inneemt. "We zijn nu nummer drie in Europa en na de overname van Crucell zijn we nummer twee."

De officiele jaarcijfers worden bekendgemaakt op 4 maart.