MOSKOU - De Russische aandeelhouders van TNK-BP, de gezamenlijke onderneming van oliemaatschappij BP en een groep Russen, willen van hun aandelen af.

Ze zouden hun belang willen verkopen aan de Russische staat of aan het staatsbedrijf Rosneft, waar BP ook mee samenwerkt. Dat schrijft de Rusissche krant Vedomosti vrijdag op basis van bronnen.

TNK-BP is voor de helft van BP en voor de andere helft van drie Russische aandeelhouders, waaronder bankiermiljardair Mikhail Fridman. Volgens de krant is er nog geen overeenkomst, maar ligt alles klaar voor als het zover komt. Dat zou de samenwerking tussen BP en Rosneft een nieuwe impuls geven.

Aandelenruil

Rosneft en BP kondigden in januari een aandelenruil van miljarden aan en lieten weten dat ze samen olie- en gasvelden zullen exploiteren in het Russische poolgebied.

BP-topman Bob Dudley maakte later die maand bekend dat de twee voortaan ook optrekken in de Europese raffinagesector en upstreamactiviteiten in andere landen.

Ontkenning

Rosneft ontkende vrijdag de aandelen in TNK-BP te kopen. ''Natuurlijk niet'', stelde Rosneft-topman Eduard Khundainatov.

De nieuwe geruchten komen op gang daags nadat het Britse hooggerechtshof de overeenkomst tussen BP en Rosneft in de koelkast zette, omdat die inbreuk zou maken op de TNK-BP samenwerking.

De Russische krant speculeerde vrijdag dat de aandeelhouders deze stap hadden genomen om tegen gunstigere voorwaarden van hun aandelen af te komen.