AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn vrijdag zonder grote koersuitslagen gesloten. Uit de Verenigde Staten kwam een belangrijk banencijfer dat tegenstrijdige signalen gaf over de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een winst van 0,62 punten (0,2 procent) op 365,51 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven sloot 2,81 punten (0,4 procent) hoger op 642,94 punten.

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen boekten winsten tot 0,3 procent.

VS

De werkgelegenheid in de VS, exclusief de landbouwsector, is in januari met slechts 36.000 banen gegroeid, terwijl op een toename van 145.000 was gerekend.

Daar stond tegenover dat het werkloosheidspercentage daalde naar 9 procent van 9,4 procent in december. Hier werd door economen gerekend op een stijging tot 9,5 procent.

De aandelenmarkten in Europa reageerden met gemengde gevoelens op dit banenrapport en lieten na bekendmaking amper beweging zien. Ook op Wall Street kwamen de graadmeters nauwelijks van hun plaats.

ING

In de AEX ging bank en verzekeraar ING aan kop met een winst van 2,3 procent. Aegon noteerde 1,4 procent in de plus. ASML en Randstad stonden ook bij de stijgers in de AEX met winsten van respectievelijk 1,5 en 1,6 procent.

Oliegerelateerde fondsen hadden last van de daling van de olieprijs. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte met 1,7 procent tot onder de 89 dollar.

Shell verloor 1,8 procent, de dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore daalde 1,4 procent en bodemonderzoeker Fugro ging 0,9 procent omlaag.

Accsys

Het aandeel van houtbewerker Accsys Technologies kelderde bijna 40 procent in waarde. Het bedrijf maakte een aandelenuitgifte van 200 miljoen aandelen bekend. Daarmee wil Accsys 30 miljoen euro ophalen.

Een emissie verwatert de waarde van het huidige aandelenkapitaal en valt daarom doorgaans niet goed bij de aandeelhouders.

Kabelaar Draka ging 3,8 procent omhoog. Draka meldde dat ruim 90 procent van de aandelen zijn aangemeld voor het bod van Prysmian. Prysmian zal het bod niet later dan 8 februari gestand doen.

Op de valutamarkten was de euro 1,3575 dollar waard tegen 1,3655 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.