AMSTERDAM - Het optimisme onder Nederlandse particuliere beleggers is in januari van dit jaar fors gestegen. Dat bleek vrijdag uit de maandelijkse Beleggersbarometer van ING.

De barometer steeg, na een half jaar rond de 120-125 punten te hebben bewogen, met een sprong van 14 punten tot 139 punten. Dit is de hoogste stand sinds juli 2007; destijds kwam de barometer uit op 149 punten.

''Het is een van de heftigste stijgingen ooit, hij staat zeker in de top vijf'', aldus Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office. ''De oorzaak van de stijging ligt vooral in een gunstigere beoordeling van de economie door beleggers'', zo verklaarde hij. Dat geldt zowel voor de afgelopen drie maanden als voor de komende drie maanden.

AEX-stand

Voor de komende drie maanden overheerst het optimisme bij de belegger. Zij verwachten gemiddeld een AEX-stand van 371 punten, bij een huidig beursniveau van ongeveer 363 punten.

Homan waarschuwde wel dat beleggers moeten oppassen om niet overoptimistisch te worden. ''De risico's zijn de wereld nog niet uit."

Aan het beleggersonderzoek van ING, uitgevoerd door onderzoeksbureau Insites, doen circa 400 particuliere beleggers mee. De peiling vindt plaats sinds november 2002.