NEW YORK - Retailfondsen trokken de aandelenbeurzen in New York donderdag vlak voor sluiting van de handelsdag nog uit de verliezen.

Toenemende zorgen over de onlusten in Egypte overschaduwden lange tijd meevallende cijfers over de aanvragen van Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen en de arbeidsproductiviteit.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde bij sluiting een winst van 0,2 procent op 12.062,26 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index steeg ook 0,2 procent, op 1307,11 punten, evenals technologiebeurs Nasdaq op een stand van 2753,88 punten.

Uitkeringen

Beter dan verwacht macro-economisch nieuws was niet genoeg om investeerders hun zorgen over Egypte te laten vergeten.

Het aantal aanvragen voor uitkeringen in de Verenigde Staten was vorige week lager dan verwacht, de arbeidsproductiviteit in de Amerikaanse economie steeg het afgelopen kwartaal sterk en de orders voor de dienstensector waren sinds augustus 2005 niet meer zo hoog.

Detailhandel

Toch maakten beleggers pas op de plaats. ''Het is een beetje prematuur om te zeggen dat de beurs zich opmaakt voor een correctie, maar we zien zeker een consolidatie na de recente rally'', verklaarde een analist het gebrek aan kooplust.

Gestegen verkopen van Amerikaanse detailhandelketens zorgden uiteindelijk voor een omslag van het sentiment.

De detailhandel meldde over de maand januari een onverwacht grote omzetstijging van 4,8 procent, waar analisten rekening hielden met 2,7 procent. Retailfondsen Sears Holdings en Ross Stores profiteerden met een koerswinst van boven de 6 procent.

Merck & Co

Grootste daler in de Dow was het Amerikaanse Merck & Co. Het fonds ging 2,7 procent onderuit nadat het farmaceutische concern een verlies over het vierde kwartaal had bekendgemaakt. Ook verwacht het bedrijf over het hele jaar een lagere winst dan waarop analisten hadden gerekend.

De euro noteerde 1,3632 dollar, tegen 1,3655 dollar bij sluiting van de Europese beurzen.