LONDEN - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft in het vierde kwartaal van 2010 een miljardenvoorziening moeten nemen voor schadeclaims rond het diabetesmiddel Avandia. Hierdoor schreef het bedrijf in het laatste kwartaal van vorig jaar rode cijfers.

Afgelopen najaar schortte de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA de marktautorisatie voor Avandia op. De Amerikaanse toezichthouder FDA legde extra veiligheidseisen op voor het gebruik voor het middel tegen suikerziekte. Het medicijn zou kunnen leiden tot hartklachten.

De voorziening voor eventuele claims bedroeg in het vierde kwartaal 2,2 miljard pond (2,6 miljard euro). Het bedrijf leed in het kwartaal een nettoverlies van 327 miljoen pond. Over de laatste maanden van 2009 werd nog een nettowinst geboekt van 1,8 miljard pond.

Omzet

Over heel 2010 daalde de omzet van GSK ten opzichte van 2009 met 1 procent tot 28,4 miljard pond. Het bedrijf haalt het overgrote deel van zijn omzet uit de verkoop van geneesmiddelen.

Ongeveer 5 miljard pond aan omzet kwam vorig jaar uit de verkoop van producten voor lichaamsverzorging en zogenoemde 'over the counter'-medicijnen. Dit zijn middelen die direct aan de consument worden verkocht.

De verkoop van medicijnen voor luchtwegaandoeningen steeg met 3 procent tot ruim 7,2 miljard pond. De inkomsten uit vaccins, medicijnen voor huidziekten, middelen voor hart- en vaatziekten en kankermedicijnen zaten ook in de lift. De inkomsten uit middelen voor stofwisselingsziekten, waarvan Avandia er één is, liepen sterk terug.