MIDLAND - Het herstel van de wereldeconomie en de sterke vraag uit opkomende landen hebben de winst van Dow Chemical, het grootste chemiebedrijf van de Verenigde Staten, in het vierde kwartaal van 2010 flink opgedreven.

Vooral de verkoop van stoffen voor de landbouw, elektronica- en plasticindustrie droeg bij aan de winst. Dat blijkt uit cijfers die donderdag werden gepubliceerd.

In het vierde kwartaal boekte Dow Chemical een winst, exclusief eenmalige lasten, van 625 miljoen dollar (454 miljoen euro), ruim twee keer zo veel als in dezelfde periode in 2009. De winst was fors hoger dan analisten hadden verwacht. Inclusief eenmalige kosten bedroeg de winst 513 miljoen dollar.

Omzet

De omzet in het vierde kwartaal ging 22 procent omhoog tot 13,8 miljard dollar (10 miljard euro). Vrijwel alle divisies deelden in de omzetsprong. Alleen het onderdeel Coatings en infrastructuur bleef met een omzetstijging van 6 procent achter.

Over heel 2010 bedroeg de omzet 53,7 miljard dollar. De winst exclusief eenmalige kosten bedroeg 2,6 miljard dollar, ruim twee keer zo hoog als in 2009.