LONDEN - De politieke onrust in Egypte en Tunesië kan TUI, de grootste touroperator van Europa, tientallen miljoenen euro's kosten.

Vanuit veel Europese landen, waaronder Nederland, zijn reizen naar Egypte al geannuleerd. Als dat de rest van de winter zo blijft, dan kost dat TUI 20 miljoen pond (ruim 23,5 miljoen euro), zei topman Peter Long donderdag.

Vanuit Groot-Brittannië worden, in lijn met het advies van de Britse regering, nog wel reizen uitgevoerd naar Egyptische badplaatsen aan de Rode Zee. Als het Britse reisadvies wordt aangepast en ook die reizen niet meer doorgaan, komt daar nog een schadepost van 5 miljoen pond bij, aldus Long.

Geannuleerd

De onrust in Tunesië betekent een schadepost van 5 miljoen pond doordat reizen zijn geannuleerd en TUI vakantiegangers heeft moeten terughalen.

Deze tegenvaller zal de resultaten in het tweede kwartaal drukken, waarschuwde Long. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar (de laatste drie maanden van 2010) leed het reisconcern vóór belastingen een verlies van 134 miljoen pond, zo maakte Long donderdag bekend.

Dat is wel een beter resultaat dan een jaar eerder, want toen werd in dezelfde periode een verlies geleden van 166 miljoen pond.