AMSTERDAM - De beurs van het Damrak in Amsterdam is donderdag lager gesloten. Beleggers toonden zich niet onder de indruk van sterke macrocijfers uit de Verenigde Staten. Olieconcern Shell stond onderin de AEX, nadat het bedrijf tegenvallende resultaten had gepubliceerd.

De AEX-index sloot 2,50 punten, ofwel 0,7 procent, lager op 364,89 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 640,13 punten. De beurs van Frankfurt pluste 0,1 procent, de beurzen van Londen en Parijs verloren 0,3 en 0,7 procent.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte donderdagmiddag bekend dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is gedaald van meer dan 450.000 vorige week tot 415.000 in de afgelopen week. Dit was een grotere daling dan voorzien.

Werkloosheid

Op vrijdag worden de jongste werkloosheidscijfers gepubliceerd. Naar dit cijfer wordt al de hele week met spanning uitgekeken.

Uit de zogenoemde ISM-index bleek dat de groei van de dienstensector vorige maand is versneld. De index kwam ook hoger uit dan verwacht.

Shell boekte een winst, exclusief bijzondere posten, van 4,1 miljard dollar. Marktkenners rekenden echter op 4,78 miljard dollar. Beleggers reageerden negatief en zetten het zwaargewicht van de AEX 2,2 procent lager.

Unilever

De producent van consumentengoederen Unilever kwam met resultaten naar buiten die juist beter waren dan verwacht. Unilever sloot desondanks 1 procent in de min.

Stamcelbank Cryo-Save maakte bekend een belang van 70 procent te kopen in zijn Servische distributeur. Het bedrijf betaalde 2,3 miljoen euro in contanten en 30.000 aandelen voor het belang en kreeg een optie om ook de andere aandelen te kopen. Het aandeel Cryo-Save sloot 0,6 procent lager.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) liet het belangrijkste rentetarief ongemoeid op 1 procent. ECB-president Jean-Claude Trichet zei in zijn toespraak te verwachten dat de inflatie in de eurozone het merendeel van het jaar boven de 2 procent zal blijven. Hoewel dit boven de doelstelling van de ECB is, zei Trichet dat het nog niet nodig is om maatregelen te nemen om de inflatie te bedwingen.

De euro was 1,3655 dollar waard tegen 1,3790 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.