BOEDAPEST - Bankier ING Hongarije is uit de Hongaarse Vereniging van Banken gestapt. Dat heeft ING Hongarije-woordvoerder Zoltán Igaz woensdag aan het ANP bevestigd. De vereniging zou zich onvoldoende inzetten voor de specifieke diensten van de financiële instelling.

ING Hongarije richt zich vooral op zakelijke klanten.

Hongaarse media melden dat ING ook ontevreden is over de ''gebrekkige'' lobbycapaciteiten van de vereniging. Die hield extra belastingen op banken en multinationals niet tegen. De vereniging zou zelfs een ''uitgestrekte hand'' van de centrumrechtse regering zijn, aldus het conservatieve Hongaarse dagblad Magyar Hirlap.

Beslissing

Maar volgens een woordvoerder van de ING Groep in Nederland vielen de belastingen ''toevallig'' samen met de beslissing uit de vereniging te stappen. ''Wij maakten dat al in het derde kwartaal kenbaar.'' Dat was wel nadat de nieuwe regering aan de macht was gekomen.

De woordvoerder bevestigt dat ING samen met andere internationale ondernemingen een brandbrief heeft geschreven aan de Europese Commissie. Zij roepen daarin op tot sancties tegen Hongarije wegens volgens hen onrechtvaardige fiscale maatregelen.

Belasting

ING is onder meer boos over een ingevoerde 'crisisbelasting' die vooral buitenlandse investeerders treft. De recentelijk ingevoerde belasting is voorzien tot 2014. De Europese Commissie onderzoekt de maatregel. Premier Viktor Orbán vindt het normaal dat buitenlandse bedrijven zowel de lusten als de lasten van Hongarije dragen.

De Hongaarse Vereniging van Banken wilde woensdag geen commentaar geven.