AMSTERDAM - Grondstoffen en Chinese aandelen zullen de komende jaren goed gaan presteren. Het grote geld is echter niet meer op de financiële markten te vinden, aldus investeerder en grondstoffengoeroe Jim Rogers dinsdagavond in een overvolle Rai.

Boeren gaan de komende decennia goed verdienen en Rogers raadt dan ook iedereen aan om een baan in de agrarische sector te nemen. ‘Boeren zullen Lamborghini’s gaan rijden.’

Rogers begint zijn betoog met het wijzen naar de problemen in Amerika. "De staatsschuld van Amerika is de hoogste ter wereld en dat is zorgwekkend. Het enige redmiddel van de politici, het drukken van extra geld, is niet de methode om de crisis te bezweren.’

In 2012 verwacht Rogers nieuwe problemen in Amerika en dan is de kredietwaardigheid een groot probleem. ‘Er zijn eenvoudigweg niet meer genoeg bomen om het geld wat nodig is bij te drukken.’

Dollars

Overigens heeft Rogers wel dollars in zijn beleggingsportefeuille. "Die heb ik gekocht toen iedereen negatief was over de dollar. En als niemand het meer ziet zitten moet je kopen. In ieder geval voor de korte termijn. Ik hoop dat ik slim genoeg ben om de dollars weer te verkopen als ze omhoog gaan."

Ook zit Rogers op dit moment niet short in Amerikaanse staatsobligaties. "Vanwege de onrust in het Midden-Oosten heb ik die tijdelijk teruggekocht, maar ik ben van plan er weer short in te gaan."

China

Aandelen zijn niet de meest voor de hand liggende beleggingsobjecten op dit moment. "Er zijn soms lange periodes waarin aandelen zijwaarts bewegen en daar zitten we nu ook in."

Rogers heeft alleen aandelen in China en wat buurlanden. "Die heb ik in 1999 gekocht en nooit meer verkocht. De 21ste eeuw wordt de eeuw van China, zoals de 20e eeuw van Amerika was en de 19e eeuw voor Engeland."

Dit zal natuurlijk niet zonder slag of stoot gaan. Zo is er op dit moment een bubbel gaande in de huizenmarkt aan de kust en steden. Die gaat een keer knappen en dat is voor die mensen niet leuk, maar het land zelf zal daar geen problemen van ondervinden. De groei van China gaat door en is op lange termijn een goede investering."

Rogers gaf ook aan dat hij, wanneer hij de mogelijkheid krijgt, zijn beleggingen in de Chinese munt, de yuan, uitbreidt. ‘Het is moeilijk om aan die munt te komen, maar als ik de gelegenheid krijg doe ik het. De waarde van die munt kan alleen maar toenemen.’

Grondstoffen

Grondstoffen bieden volgens Rogers nog steeds de beste beleggingskansen. ‘Door de opkomende welvaart in Azië stijgt de vraag naar grondstoffen alleen maar en het aanbod neemt niet toe. Deze landen willen dezelfde levensstandaard als het westen en dat steunt de vraag. Hierdoor zullen de prijzen nog flink gaan stijgen.’

De stijging in olie, goud en zilver is volgens Rogers ook nog lang niet voorbij. ‘Er is al zo lang geen nieuw olieveld ontdekt.’

Voedselvraag

Volgens Rogers kunnen mensen beter boer worden. "De vraag naar voedsel neemt alleen maar toe. De voedselprijzen gaan heel erg stijgen." Volgens Rogers is het niet onethisch om te anticiperen op hogere voedselprijzen. "Politici zijn niet de slimste mensen, dus die geven voor elk probleem de speculanten de schuld."

"En dan bedenken ze regels die het probleem altijd verergeren. Als de voedselprijzen niet gaan stijgen is er straks geen voedsel meer te krijgen, tegen geen enkele prijs. Je gaat toch geen voedsel produceren met verlies? Dat doet toch niemand?"

"Het is onethisch de boeren niet goed te betalen. Financiële markten zijn niet meer de plaats om geld te verdienen, het boerderijleven is dat wel. Boeren rijden straks in een Lamborghini en de bankier mag blij zijn met een baan als tractorbestuurder."