MILWAUKEE - Manpower heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar geprofiteerd van een uitzonderlijk hoge vraag naar zijn diensten in Europa. Dat maakte de grootste uitzendorganisatie ter wereld woensdag bekend.

Het Amerikaanse concern haalt het overgrote deel van zijn inkomsten uit het buitenland. In Frankrijk, Manpowers grootste markt, steeg de operationele winst met 140 procent tot 12 miljoen dollar.

Onder de streep boekte Manpower echter een verlies, veroorzaakt door afschrijvingen en reorganisatielasten van in totaal 459,3 miljoen dollar. Het nettoverlies bedroeg 350,4 miljoen dollar tegen een winst van 29,1 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 18 procent tot 5,2 miljard dollar.

Exclusief de afschrijvingen en reorganisatielasten haalde Manpower een winst per aandeel van 0,66 dollar, waar analisten in doorsnee op 0,61 dollar rekenden.

Onzeker

Manpower verwacht in de komende maanden te profiteren van het onzekere economische klimaat waarin bedrijven wel tijdelijk personeel inhuren, maar geen mensen in vaste dienst nemen. Het concern voorspelt een winst per aandeel van 0,26 à 0,34 dollar. De analisten gingen gemiddeld al uit van 0,33 dollar.

De cijfers van Manpower zijn een goede voorbode van de resultaten van Randstad, de nummer twee op de mondiale uitzendmarkt. Randstad, waarvoor Frankrijk ook de grootste markt is, komt op 17 februari met zijn cijfers.