AMSTERDAM - Het marktaandeel van 's werelds grootste fabrikant voor mobieltjes Nokia neemt volgens kredietwaarderingsbureau Standards & Poor's 'aanzienlijk' af. In navolging van Moody's overweegt de beoordelaar daarom een lagere kredietwaardering voor het Finse bedrijf.

Nokia zag zijn aandeel op de markt voor smartphones eind vorig jaar afnemen van 38 procent in het derde kwartaal tot 31 procent in het vierde kwartaal. Volgens Standards & Poor's heeft het bedrijf een "zwakke concurrentiepositie" in de markt voor smartphones, waar Apple, RIM en telefoons die draaien op Googles Android momenteel de dienst uitmaken.

Ook de aangekondigde daling van de winstmarges, naar 7 tot 10 procent in het eerste kwartaal, leidt bij de kredietbeoordelaar tot ongerustheid. Standards & Poor's heeft het Finse bedrijf op 'CreditWatch' gezet.

Plannen

Dat betekent dat de huidige waardering voor lange termijn en korte termijn kredieten omlaag dreigt te gaan als de toekomstplannen van het bedrijf de komende tijd geen perspectief bieden voor nieuwe groei. Een afwaardering betekent dat Nokia meer rente moet betalen voor zijn leningen.

Moody's, een andere Amerikaanse kredietbeoordelaar, plaatste Nokia vorige week eveneens onder verscherpt toezicht doordat de marktpositie van het bedrijf "langzaam maar zeker" verslechtert.

Hoewel Nokia nog altijd de grootste mobieltjesmaker is, bleek maandag uit cijfers van marktonderzoeker Canalys dat Nokia's mobiele besturingssysteem Symbian in het vierde kwartaal van vorig jaar door Android van de troon is gestoten als grootste mobiele softwareplatform.

Elop

Om het tij te keren koos het Finse bedrijf afgelopen september voor het eerst een buitenlandse topman, de van Microsoft afkomstige Stephen Elop. Naar aanleiding van de laatste kwartaalresultaten zei Elop: "De branche is veranderd, en nu is het tijd dat Nokia sneller verandert".