LONDEN - Gerard Kleisterlee, de scheidend topman van elektronicaconcern Philips, wordt voorzitter van het telecombedrijf Vodafone. Dat is woensdag officieel bekendgemaakt.

De voorzitter zit in het bestuur, in een niet-uitvoerende functie (non-executive director). Die functie is in handen van de bestuursvoorzitter Vittorio Colao.

Kleisterlee volgt de huidige voorzitter van het bedrijf, John Bond, per 1 april op. De functie van voorzitter is te vergelijken met die van voorzitter van de raad van commissarissen, maar behelst meer verantwoordelijkheden.

Philips

Kleisterlee heeft zijn hele werkzame leven, vanaf 1974, bij Philips doorgebracht. Hij werd er in april 2001 bestuursvoorzitter, maar legt die functie eind maart 2011 neer.

Naast zijn werk bij Philips heeft Kleisterlee momenteel posities bij autoconcern Daimler, oliebedrijf Shell en computerfabrikant Dell. Sinds 2006 is hij lid van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank.

Vodafone maakte in februari vorig jaar bekend te zijn begonnen met de zoektocht naar een nieuwe voorzitter. John Bond kwam onder vuur te liggen van aandeelhouders, die de overnamestrategie van het concern afwezen.