AMSTERDAM - De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is dinsdag gestegen tot het hoogste punt in ruim twee maanden tijd.

Investeerders speculeren op mogelijke maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de geldontwaarding in de eurozone tegen te gaan.

De wisselkoers van de euro liep dinsdag aan het begin van de middag op tot 1,3775 dollar. Dat was de hoogste stand sinds 22 november vorig jaar, toen de Europese munt op 1,3786 dollar piekte.

Inflatie

Volgens analisten rekenen steeds meer investeerders erop dat de ECB de rente in de eurozone binnen afzienbare tijd verhoogt om de inflatie af te remmen. Die lag de afgelopen twee maanden boven het door de ECB nagestreefde niveau van iets minder dan 2 procent.

De sterke stijging van de prijzen van olie en andere grondstoffen voedt de verwachting dat de inflatie in de komende maanden verder stijgt.

De beleidsmakers van de ECB beslissen donderdag in hun maandelijkse vergadering of de rente komende maand op het historisch lage niveau van 1 procent wordt gehandhaafd.

Hogere rente

Uit een rondvraag bleek vorige week dat geen van de 81 ondervraagde economen verwacht dat de ECB op dat moment al zal kiezen voor een hogere rente. In doorsnee wordt de eerste renteverhoging verwacht aan het einde van 2011.

ECB-president Jean-Claude Trichet liet na de vorige rentevergadering blijken dat de centrale bank scherp op de ontwikkeling van de inflatie blijft letten. Hij wees er daarbij ook op dat de ECB niet verwacht dat de inflatie op middellange termijn hoger zal zijn dan 2 procent.