AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is dinsdag op het hoogste niveau gesloten sinds eind september 2008, kort na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

De zorgen over de onrust in Egypte werden naar de achtergrond gedrukt door goed bedrijfsnieuws en sterke macrocijfers.

De AEX-index sloot met een winst van 6,36 punten (1,8 procent) op 367,11 punten. De MidKap-index eindigde 9,77 punten (1,5 procent) hoger op 643,72 punten.

Europa

De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt sloten met winsten tot 1,7 procent. Uit Europa en de Verenigde Staten kwamen dinsdag opgewekte berichten over de industrie. Ook werden meevallende cijfers gepubliceerd over de werkloosheid in Duitsland en de eurozone.

De AEX ging over een breed front omhoog. Chipmachinefabrikant ASML noteerde een winst van 4 procent. De Duitse chipproducent Infineon verhoogde dinsdag zijn prognoses voor het lopende boekjaar, dat eind september afloopt. Infineon won in Frankfurt 1,3 procent. In de MidKap werd de toeleverancier aan de chipindustrie ASM International 3,4 procent meer waard.

ING

De financiële fondsen zaten stevig in de lift in Europa. Bank en verzekeraar ING steeg 3,2 procent en Aegon ging 4 procent omhoog in de AEX. In Parijs klom BNP Paribas 3,6 procent en de Duitse verzekeraar Allianz won 4,7 procent in Frankfurt.

Oliegerelateerde fondsen profiteerden van de sterk opgelopen olieprijs in de afgelopen dagen, hoewel de olieprijs dinsdag licht daalde tot circa 91,50 dollar per vat.

Shell

Oliemaatschappij Shell steeg 2,8 procent en de dienstverleners aan de oliesector SBM Offshore en Fugro werden tot 2,9 procent meer waard. Het Franse olieconcern Total klom 3,2 procent en het Britse BP, dat dinsdag met cijfers kwam, steeg 1,3 procent in Londen.

Industrieel dienstverlener Batenburg Beheer was een van de sterkste stijgers in Amsterdam met een winst van 4,7 procent. Het bedrijf verhoogde maandag na sluiting van de beurs de winstverwachting voor 2010.

HITT

Softwarebedrijf HITT werd 10,4 procent meer waard na de bekendmaking van sterke cijfers. Het bedrijf zag de winst vorig jaar verzevenvoudigen tot 2,2 miljoen euro. Het is optimistisch over de ontwikkelingen in 2011 en ziet kansen voor overnames.

De euro steeg tot 1,3795 dollar tegen 1,3705 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.