NEW YORK - In Egypte waren de gemoederen maandag nog steeds verhit, maar op Wall Street kwamen ze tot bedaren. De koersen van de aandelen kwamen wat in herstel na de forse verliezen eind vorige week.

Nieuws over overnames in eigen land en meevallende cijfers van oliegigant Exxon Mobil gaven beleggers weer moed. De koers van Exxon Mobil steeg met ruim 2 procent.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 68,23 punten of wel 0,6 procent hoger op 11891,93 punten. De breder samengestelde S&P 500-index klom 9,78 punten, 0,8 procent, naar 1286,12 punten.

De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, steeg 13,19 punten, 0,5 procent, naar 2700,08 punten.

Defect

Chipfabrikant Intel ging met ruim 1 procent omlaag nadat het gemeld had dat er een defect zit in een van de chips van het bedrijf.

Meer indruk maakte de aangekondigde overname in de mijnbouw. Alpha Natural Resources, actief in het winnen van steenkolen, zag de koers met meer dan 7 procent dalen na het melden van een akkoord over de overname van Massey Energy, waarvan de koers prompt met meer dan 10 procent steeg.

Bekend

De Chesapeak Energy Corp steeg met meer dan 5 procent nadat bekend werd dat het Chinese CNOOC 1,3 miljard dollar over heeft voor belangen die deze onderneming heeft in de winning van aardgas.

De beleggers kregen ook positief nieuws over de bestedingen van de consument in de VS en over de bedrijvigheid in het middenwesten van het land.

De euro noteerde 1,3685 dollar, na 1,3705 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.