AMSTERDAM – De onenigheid tussen BP en de Russische aandeelhouders van de joint venture TNK-BP loopt verder op. Drie Russische miljardairs blokkeren de dividendbetaling, melden diverse internationale media maandag.

De drie miljardenpartners hebben tegenover onder andere persbureau Bloomberg bevestigd dat ze de dividendbetaling over het vierde kwartaal van 2010 zullen blokkeren. Het bedrag van 1,8 miljard dollar zou in februari uitgekeerd worden.

De dividendbetaling van TNK-BP is een aardige bron van inkomsten voor BP. Het Britse olieconcern zou de helft van de 1,8 miljard dollar ontvangen, meldt de Financial Times. Bovendien is de joint venture goed voor ongeveer een kwart van BP’s jaarlijkse productie.

Frustreren

De drie Russen nemen die beslissing om de deal tussen BP en de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft te frustreren. Ze kondigden vorige week ook al aan de zaak voor de Londense rechter te brengen.

Ze stellen dat BP in een eerdere overeenkomst heeft beloofd alle olie- en gasmogelijkheden in Rusland exclusief te benutten via TNK-BP.

In de nieuwe deal zou Rosneft een belang van vijf procent in BP in handen krijgen. De Britse oliemaatschappij zou zijn belang in Rosneft vergroten tot 10,8 procent. Ook gaan de twee samen olie- en gasvelden exploiteren in het Russische poolgebied.