AMSTERDAM - Bierbrouwer Heineken heeft de productie in Egypte gestaakt vanwege de onrust in het land. Dat zei een woordvoerder van de onderneming maandag. Ook Unilever legt zijn fabrieken in Egypte voorlopig stil vanwege de onrust in het land, terwijl AkzoNobel een fabriek sluit.

Eerder werd al bekend dat Heineken 29 Nederlanders repatrieert die in Egypte werken. Het is volgens de zegsman nog onduidelijk wanneer de productie weer wordt hervat en wat de financiële gevolgen zijn. Heineken heeft in totaal zes fabrieken in Egypte.

Volgens effectenhuis SNS Securities is Egypte de belangrijkste markt van de onderneming in Noord-Afrika, met een omzet van meer dan 160 miljoen euro door activiteiten op het vlak van bier, wijn en andere dranken. Op het Afrikaanse continent staat het land op nummer vier, na Nigeria, Zuid-Afrika en de Democratische Republiek Congo (DRC), aldus SNS.

Unilever

Unilever heeft vier fabrieken in het Noord-Afrikaanse land. De productie in die fabrieken is tot nader order stilgelegd, aldus de woordvoerster. Ook het kantoor in Alexandrië is voorlopig gesloten. Ze kon niet aangeven welke financiële consequenties dit voor het bedrijf heeft.

Unilever zei zondag al mensen terug te halen uit Egypte. Het gaat om twee werknemers die daar permanent met hun gezin wonen en twaalf zogenoemde consultants, die in Egypte verblijven voor tijdelijke klussen.

AkzoNobel

AkzoNobel heeft zijn verffabriek in Egypte gesloten vanwege de onrust in het land. ''De fabriek blijft in elk geval maandag en dinsdag dicht'', aldus een woordvoerder van 's werelds grootste verffabrikant maandag.

Bij de fabriek werken minder dan vijftig lokale werknemers. Die zijn naar huis gestuurd in afwachting van de ontwikkelingen in Egypte, aldus de zegsman. AkzoNobel heeft geen expats in Egypte werken die teruggehaald moeten worden.