AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen zijn op de eerste handelsdag van de week verdeeld gesloten. Gedurende de handelsdag krabbelden de beurzen op, maar ze konden de verliezen niet ombuigen tot winsten.

De AEX met meestverhandelde fondsen sloot maandag 0,1 procent lager op 360,75 punten. De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, verloor 0,8 procent tot 633,95 punten. De CAC in Parijs pluste 0,1 procent, terwijl de graadmeters in Londen en Frankfurt tot 0,3 procent verloren.

Zorgen over de onrusten in Egypte werden door sterke resultaten en verwachtingen overschaduwd. ''Het nieuws dat uit de Verenigde Staten komt is heel erg goed en de markt is niet bereid veel grond prijs te geven. Zeven op de tien bedrijven rapporteren beter dan verwachte resultaten en omzetgroei begint eraan te komen'', aldus een strateeg tegen persbureau Reuters.

Egypte

Een aantal Nederlandse bedrijven maakte maandag bekend de productie in Egypte stil te leggen wegens de instabiele politieke situatie. Aandelen van Heineken en Unilever sloten vlak.

In de AEX stond logistiek concern TNT met een koerswinst van 1,3 procent bovenin, nadat bestuursvoorzitter Peter Bakker in het weekend had herhaald dat het bedrijf niet op zoek is naar kopers voor de pakjesdivisie. Bovendien hebben maandag de vakbondsleden ingestemd met het principeakkoord over de beperking van het aantal gedwongen ontslagen.

Aegon

Verzekeraar Aegon stond onderin de AEX met een 2,4 procent lagere koers. Analisten van Société Générale lieten maandag weten hun beleggingsadvies voor het aandeel te verlagen van 'buy' naar 'hold'.

Bij de kleinere aandelen in de ASCX-index ging Macintosh 3,8 procent vooruit. Het bedrijf kondigde dit weekend aan de Britse schoenenketen Jones Bootmaker over te nemen. De keten telt 93 winkels, die een jaaromzet halen van ongeveer 110 miljoen euro.

Pharming

Het aandeel Pharming sloot uiteindelijk 2,6 procent lager, maar had eerder op de handelsdag veel lager gestaan. Een half uur voor het sluiten van de beurs werd bekend dat het biotechnologiebedrijf stopt met het financieren van dochterbedrijf DNage. DNage wist geen nieuwe investeerders aan te trekken en de aandeelhouders kiezen nu voor vrijwillige liquidatie.

De Europese munt was 1,3705 dollar waard tegen 1,3610 aan het eind van de handel op vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,9 procent tot 90,12 dollar.