AMSTERDAM - De onrust in Egypte drukt komende week een stempel op de beurshandel. Beleggers maken zich zorgen over de gevolgen van de uit de hand lopende protesten in het land, onder meer voor de olie-exporterende buurlanden van Egypte.

Verder komt het cijferseizoen steeds meer op gang en kijken beleggers uit naar een belangrijk cijfer over de Amerikaanse werkloosheid op vrijdag.

''Onrust over de politieke onrust in het Midden-Oosten blijft op de handel drukken'', aldus een Amerikaanse analist.

''Dit blijft voorlopig actueel''. Anderen wijzen er echter op, dat de markt al weken wacht op een mogelijke correctie van de koersen en dat voor veel beleggers 'Egypte' gewoon aanleiding is om te gaan verkopen.

Welke rol bedrijfscijfers gaan spelen in de handel blijft nog onzeker. Sommige analisten wijzen erop dat de verwachtingen erg hoog gespannen zijn en dat het optimisme een knauw zou kunnen krijgen als deze niet geheel worden ingelost.

Positief

Aan de andere kant heeft de beurs de afgelopen weken overwegend positief gereageerd op de financiele gegevens waarmee bedrijven tot nu toe zijn gekomen. ''Het plaatje is nog steeds positief. Er waren wat teleurstellingen, maar die veranderen daar weinig aan'', aldus een marktvorser.

In de VS heeft iets minder dan de helft van de beursgenoteerde bedrijven de cijfers de afgelopen weken al bekendgemaakt. Komende week volgen daar nog ruim 100 bedrijven, waaronder de chemiereus Dow Chemical Company, Exxon Mobil en United Parcel Service (UPS).

Voor de beurs in Amsterdam is het van belang dat onder meer Shell op 3 februari met cijfers over het vierde kwartaal komt. Ook Unilever komt op dit dag met cijfers.

Vrijdag drukt het cijfer over de werkgelegenheid in de VS in januari een stempel op de handel. In december kwam de werkloosheid uit op 9,4 procent van de beroepsbevolking tegen 9,8 in november. De vraag is of deze langzame daling ook in januari doorzet.