NEW YORK - De winsten van de afgelopen tijd zijn vrijdag op Wall Street grotendeels verdampt. Cijfers over de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal deden beleggers weinig.

Zij keken eerder naar tegenvallende bedrijfsresultaten en de groeiende spanningen in het Midden-Oosten. ,,Beleggers houden niet van onrust'', stelde een analist vast.

Alle indices deden een stap terug.

12.000

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen was bij het slot van de handel weer een behoorlijk eind verwijderd van de psychologisch belangrijke 12.000 puntengrens op een stand van 11.823,70 punten; 1,4 procent lager dan het slot van donderdag.

Ook de breder samengestelde S&P 500-index verloor de magische grens, van 1300 punten in dit geval, rap uit het oog. De S&P eindigde op een stand van 1276,35 punten. Dat is 1,8 procent lager dan het slot van de dag ervoor. Technologiebeurs Nasdaq, die er wegens een technische storing enige tijd uit had gelegen, noteerde 2,5 procent lager op 2687,01 punten.

Teleur

Automaker Ford maakte vrijdag de vierdekwartaalcijfers bekend en die waren aanmerkelijk slechter dan over de vergelijkbare periode een jaar eerder. Dat kwam vooral doordat het bedrijf een voorziening moest nemen. Het aandeel Ford leverde 13,5 procent aan waarde in. Branchegenoot General Motors verloor bijna 5,5 procent.

Softwaremaker Microsoft rapporteerde donderdag vlak voor het sluiten van de beurs een lagere winst over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar doordat de computerverkoop niet zo snel herstelt. Het fonds leverde vrijdag zo goed als 4 procent aan waarde in. Webwinkel Amazon stelde donderdag ook teleur. Dat aandeel werd een dag later dik 7 procent goedkoper.

Een euro kostte aan het eind van de handel in de VS 1,3613 dollar. Aan het eind van de handel op de Europese beurzen was dat 1,3610 dollar. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 4,4 procent duurder tot zo'n 90 dollar per vat.