NEW YORK - Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee splitst zich op in twee aparte bedrijven. Sara Lee maakte dit vrijdag bekend nadat het eerder deze week een overnamebod door private equitybedrijven had afgewezen.

Een bedrijf gaat zich vooral richten op de vleesactiviteiten in Noord-Amerika en het andere op de internationale koffie- en theemarkt. De splitsing in twee zelfstandige bedrijven moet in 2012 zijn afgerond.

Het nieuwe concern komt onder leiding te staan van de Nederlander Marcel Smits, die Sara Lee sinds het vertrek van bestuursvoorzitter Brenda Barnes al op interim-basis leidt.

Het Amerikaanse onderdeel gaat verder onder de oude naam Sara Lee. Deze tak zal producten verkopen als Sara Lee toetjes, Jimmy Dean sauzen, BallPark hot dogs en Hillshire Farm vleesgerechten. Deze activiteiten waren in 2010 goed voor een omzet van 4,1 miljard dollar.

Douwe Egberts

Voor het andere bedrijfsonderdeel moet nog een naam worden verzonnen. Onder deze internationale tak valt de drankendivisie en bakkerij-activiteiten. Dit onderdeel voert merken als Douwe Egberts, Senseo en Pickwick.

Eerder deze week bood een consortium, bestaande uit Apollo Global Management, Bain Capital en TPG Capital, het concern 18 dollar per aandeel ofwel een totaalbedrag van circa 13 miljard dollar (9,5 miljard euro). Maar Sara Lee bestempelde dit bod als te laag.

Sara Lee zou volgens bronnen ook in gesprek zijn geweest met de Braziliaanse vleesverwerker JBS over een mogelijke overname. Maar het concern heeft kennelijk besloten nu opgesplitst verder te gaan.