DEARBORN - Ford Motor zag de winst in het vierde kwartaal kelderen met bijna 80 procent als gevolg van een eenmalige last. Toch was het hele jaar een van de meest winstgevende uit het 107-jarige bestaan van het bedrijf, zo heeft Ford Motor vrijdag bekendgemaakt.

In het vierde kwartaal zakte de winst fors ten opzichte van dezelfde periode van 2009. De winst kwam uit op 190 miljoen dollar na aftrek van een last van 960 miljoen dollar voor het aflossen van schulden. Een jaar eerder bleef onder de streep 886 miljoen dollar over.

De winststijging over het hele jaar tot 6,56 miljard dollar is vooral te danken aan de investeringen en de toegenomen autoverkopen in de Verenigde Staten. Dat is meer dan een verdubbeling van de winst van 2,72 miljard dollar die in 2009 in de boeken werd gezet.

Het autobedrijf uit de staat Michigan verwacht ook dit jaar winst te maken, maar wel minder dan in 2010. Ford staat in 2011 voor uitdagingen, zoals een zwakke Europese markt en de vraag hoe het autoconcern moet inspringen op de aanzwellende vraag uit landen als Brazilië en China.